Vesuvios

Det här är en bit som har blivit uppskattad av många. Vi brukade göra de i skolan, men receptet har gjorts om så att de ska passa för att baka med vanliga ingredienser. 

Ingredienser:
400g mandelmassa (Odense)

Tryffel:
200g mörkchoklad (gärna odense 55%)
1 dl vispgrädde

Mandelkola:
2 dl vispgrädde
25g smör
2 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
0,5 msk vaniljsocker
ca 100g mandelsplitter

Börja med att göra tryffeln. Koka upp grädden och ta bort från plattan. Ha i den hackade chokladen och rör tills klumparna är borta. Ha i en klick smör. Låt svalna!

Klä aluminiumformar med mandelmassa och baka av de i 200 grader. De ska ha fått en fin ljus färg innan de tas ut. När de är klara fylls formarna med tryffeln. Jag fyller de så att tryffeln nästan nuddar kanten på mandelmassan. Ställ in i kylen!

Koka sedan kolan. Rör ihop alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad kastrull. Koka kolan tills den fått en fin färg och blivit lite seg. Om man vill kan man göra ett kulprov. När kolan är klar tar man i mandeln och rör tills all mandel fått smet på sig.

Bred på smeten på de fyllda formarna och ställ i kylen! Bitarna smakar bäst när tryffeln stelnat ordentligt.




RSS 2.0