Havrekakor med choklad
ca 40 st
1 dl havregryn
100 g smör
½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g mörk choklad (70%)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta havregrynen i en torr het stekpanna tills de börjar få färg. Låt kallna. Vispa smör och socker poröst. Blanda ner havregryn och mjöl blandat med bakpulver. Hacka chokladen och blanda ner den i smeten.
2. Forma degen till små runda kulor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och tryck till dem något med en gaffel.
3. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
Tekakor
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780 g vetemjöl (13 dl)
2 tsk salt
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen med vattnet. Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 16 delar. Forma varje degbit till en bulle och kavla sedan varje bulle till en platt kaka, ca 0,5 cm hög. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Grädda bröden 4-6 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.
Rågbullar
12 st bullar
50 g jäst
3 dl mjölk
70 g mörk sirap (0,5 dl)
35 g rumsvarmt smör
1 tsk brödkryddor
440 g rågsikt (8 dl)
1 tsk salt
Gör så här:
Smula jästen. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet och knåda degen i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela i 12 delar och forma varje del till en rund bulle. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i 30 minuter. Grädda i 7-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Nu kör vi!
Har nu tänkt testa på detta för att samla alla recept på ett ställe. Vi får väl se hur länge det håller i sig?